ReizenXpert

De naam zegt het al

Een kleine bikini-geschiedenis

– door Christine Geense / Notorious Clothing

 

Het was “an itsy bitsy teenie weenie yellow polka dot bikini”, waardoor vrouwen in de jaren zestig massaal hun badpak overboord kieperden. Het lied gaat over een meisje wiens bikini haar zo zelfbewust maakt, dat ze zich eerst in haar kleedhokje verstopt, vervolgens in een deken gehuld op het strand blijft zitten en daarna, als ze dan eindelijk is gaan poedelen, het ijskoude water niet meer uit durft te komen. Zanger Brian Hyland scoorde er een grote hit mee en zorgde bijna terloops voor een marketingstunt van ongekende omvang. De bikini – tot dan toe te obsceen voor de gewone vrouw – was ineens helemaal groovy.

 

Tegenwoordig is de bikini niet meer weg te denken uit ons strandbeeld en zijn er geweldig veel variaties in vrouwenbadkleding denkbaar; van monokini’s tot positiebadpakken en de stringbikini (die z’n populariteit in de jaren negentig overigens óók aan een liedje te danken had: thong thong thong thong thong!). Duik gezellig met ons mee in a short history of our dearest bikini.

 

Explosief

De eerste two piece – eigenlijk een tweedelig badpak – ontstaat uit de praktische noodzaak om in de jaren rond de Tweede Wereldoorlog zuinig om te springen met materialen. Het broekje van de two piece komt tot over de navel, in tegenstelling tot wat de Franse ingenieur Louis Réard in 1946 ontwerpt en wat hij “kleiner dan ’s werelds kleinste badpak” noemt. Vier dagen daarvoor heeft het Amerikaanse leger nucleaire tests uitgevoerd op Bikini Atoll. Réard hoopt dat zíjn uitvinding net zo explosief zal zijn. En ja, de bikini is precies dat. De ingehuurde Parijse modellen durven het letterlijk en figuurlijk niet aan. Réard moet speciaal exotische danseres Micheline Bernardini inhuren om zijn creatie te kunnen showen.

 

Micheline Bernardini, 1946

Micheline Bernardini, 1946

 

Tie-dye

Pas in de jaren zestig slaat de bikini eindelijk echt aan (itsy bitsy teenie weenie!). De kleuren en patronen ervan volgen de mode. Grafische en psychedelische prints, tie-dye: het komt allemaal voorbij. De opmars van de bikini is niet te stuiten. De broekjes worden kleiner en vallen nog lager onder de navel, de bovenstukken veranderen in ieniemienie driehoekjes. In de jaren negentig komt daar, onder andere dankzij Baywatch, nog een zeer hoog uitgesneden variant bij: hoe meer opgetrokken richting de taille, hoe beter. Aan het eind van de jaren negentig worden we nog even getrakteerd op de stringbikini en daarna wordt het rustig, qua trends.

Dames badkleding

 

 

Bikinilijf

Anno 2015 zijn sexy en classy allang geen tegenpolen meer. Volle rondingen mogen net zo goed gezien mogen worden als prachtige platte buikjes. En it’s not just yellow dots anymore: met de huidige, haast oneindige keuze in pakken en kini’s is er werkelijk geen enkele reden om je te verschuilen in het badhokje, je lijf te verhullen met een deken of uit het zicht te blijven in het zeewater.

 

Maar hoe krijg je nu dat perfecte bikinilijf? Dat is gelukkig heel simpel. 1. Trek je kleren uit, 2. trek een bikini aan. Et voilà! Of je nu wil verhullen of flaunten, iets wil negeren of accentueren, het belangrijkste is, ook voor badmode: dress gorgeous, look gorgeous, feel gorgeous. Plons!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 ReizenXpert

Thema door Anders Norén