ReizenXpert

De naam zegt het al

Dit is alles wat je over de camperverzekering moet weten

Het aankopen van een camper lijkt vandaag de dag populairder dan ooit. Niet in het minst de hele Corona periode heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd. De wereldwijde pandemie heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk het niet kan zijn om over een bepaalde mogelijkheid te beschikken om volledig zelfstandig of in alle privacy te kunnen reizen. De camper leent zich daar uiteraard uitstekend toe. Wanneer je eigenaar wordt van een dergelijke camper dien je er rekening mee te houden dat je deze naar alle waarschijnlijkheid zal willen laten verzekeren. Wat het afsluiten van een camperverzekering betreft is het interessant om rekening te houden met onderstaande informatie.

Een camperverzekering bestaande uit twee onderdelen

De camperverzekering is eigenlijk een verzekering waarbij er sprake is van twee verschillende onderdelen. We zouden dan ook als het ware kunnen stellen dat er hierbij sprake is van een twee-in-een verzekering. Het eerste gedeelte is natuurlijk degene die betrekking heeft tot het auto-onderdeel. Voor campers geldt immers uiteraard dat ze gemotoriseerde voertuigen zijn die op de Nederlandse (en internationale) wegen gaan rijden. Als gevolg hiervan moeten ze verplicht voorzien worden van een passende verzekering. Minstens is het afsluiten van de WA-dekking vereist. 

Naast bovenstaande is het voor eigenaars van een camper natuurlijk ook belangrijk om bij het afsluiten van een camperverzekering rekening te houden met de reis gerelateerde dekkingen waarvan sprake kan zijn. Hoelang kan je bijvoorbeeld achtereenvolgens met jouw camper in het buitenland verblijven? Is er ook sprake van gedekte pechhulp wanneer je plots ergens met een mechanisch probleem te maken krijgt? Het zijn uiteraard slechts enkele van de vele mogelijke extra dekkingen waar rekening mee gehouden dient te worden. 

Drie standaard verzekeringen om uit te kiezen

Ga je een camperverzekering afsluiten? Dan zal je in eerste instantie dus een keuze dienen te maken tussen drie verschillende standaard verzekeringen welke eigenlijk gewoon autopolissen zijn. In eerste instantie is het een mogelijkheid om jouw camper WA te laten verzekeren. Van deze verzekering is bekend dat ze eigenlijk maar op één enkele manier een dekking voorziet en dat is voor schade die je met jouw camper veroorzaakt aan derden. Voor heel wat mensen geldt dat ze vooral op zoek zijn naar een zo goedkoop mogelijke manier om hun camper verzekerd te krijgen. Als jij daar ook onder valt kan deze verzekering een uitstekende keuze zijn. Let echter goed op, deze camperverzekering brengt ook risico’s met zich mee. Eigen schade is immers niet verzekerd. 

Wat zijn de andere mogelijke camperverzekeringen?

De hierboven aangehaalde WA camperverzekering is uiteraard nog maar één van de drie verschillende mogelijkheden die er bestaan. Daarnaast zijn er namelijk ook nog de meer uitgebreide polissen waarbij er wel sprake is van een dekking voor verschillende vormen van eigen schade. Laat ons om te beginnen even kijken naar de WA+ beperkt casco camperverzekering. Voor dit exemplaar geldt dat ze boven op de WA-verzekering alvast de volgende extra dekkingen voorziet:

 • Glasschade;
 • Brandschade; 
 • Schade door diefstal of vandalisme;
 • Schade als gevolg van joyriding;
 • Schade door een aanrijding met een loslopend wild dier;
 • Schade veroorzaakt door een storm of (ander) natuurgeweld;

De bovenstaande schadegevallen kunnen in het geval van een camper uiteraard vrij vaak voorkomen. Door te kiezen voor het afsluiten van de WA+ beperkt cascoverzekering voor campers kan je dergelijke schadegevallen alvast financieel vrij eenvoudig het hoofd bieden. Dit gezegd hebbende bestaat er uiteraard ook nog zoiets als de allriskverzekering voor campers. 

camper verzekering

camper verzekering

De all risk camperverzekering 

De meest complete camperverzekering van allemaal welke helaas ook over de hoogste kostprijs beschikt is natuurlijk de allriskverzekering. Deze verzekering bestaat uit alle aangehaalde dekkingen uit de WA en de WA+ beperkt casco verzekeringen aangevuld met de dekking voor zelf veroorzaakte schade. Breng je dus per ongeluk bepaalde schade aan, aan de eigen camper? Dan zal je tot de vaststelling komen dat je ook deze schade vergoed kan zien worden door de verzekeraar waar je bij bent aangesloten. Let wel op, het mag hierbij uiteraard niet gaan om moedwillig aangebrachte schade. In dat geval zal de schade namelijk zeker niet worden gedekt. Hou hier wel rekening mee.

Voor welke extra dekkingen dien je aandachtig te zijn?

Bij het afsluiten van de camperverzekering dien je zoals al aangehaald niet alleen maar te kijken naar de dekkingen die gerelateerd zijn aan het auto onderdeel. De kans is namelijk zeer groot dat je van plan bent om met jouw voertuig bepaalde reizen af te leggen. Het kan hierbij gaan om reizen die je gaat afleggen in eigen land, maar ook om reizen in het buitenland. Wat dit betreft zal je rekening willen en moeten houden met tal van verschillende aandachtspunten zoals bijvoorbeeld:

 • Hoelang mag je in het buitenland achtereenvolgens verblijven?
 • Geldt er een dekking voor binnen Europa of ook voor daarbuiten? 
 • Hoeveel kilometer mag er jaarlijks worden gereden met je camper? 
 • Van welk eigen risico is er precies sprake? 
 • Hoe wordt een mogelijks totaal verlies geregeld bij je camper?

Ook niet onbelangrijk is om rekening te houden met de inboedel die zich in je camper bevindt. Standaard is het zo dat veel camperverzekeringen deze inboedel niet verzekeren. Dat geldt overigens ook voor de inboedelverzekering waar je bij je thuis over beschikt. Zonder zogenaamde buitenhuisdekking zal deze niet tussenkomen voor schade of diefstal van de inboedel in je camper. Hou ook hier bij het afsluiten van een camperverzekering dus absoluut zeker rekening mee.

Hoe druk je de kostprijs van de camperverzekering?

Sta jij ook op het punt om een camperverzekering af te sluiten? Dan zal je mogelijks nog graag willen weten welke tips je kan benutten om het prijskaartje van deze verzekering zo beperkt mogelijk te kunnen houden. Wat dit betreft zijn er verschillende zaken waar je aandachtig voor kan zijn. Om te beginnen is het bijvoorbeeld zo dat je altijd een vergelijking dient uit te voeren. Op die manier krijg je meteen een glashelder beeld van welke camperverzekeringen er allemaal bestaan. Daarnaast zal dit er bovendien ook voor zorgen dat je direct een geschikte camperverzekering voor jouw situatie af kan sluiten tegen de scherpst mogelijke prijs. Vergeet overigens ook niet om het eigen risico even onder de loep te nemen. Ook deze kan helpen om de premie van deze verzekering te drukken.

Ga naar deze website voor meer informatie.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 ReizenXpert

Thema door Anders Norén